fbpx

Filmen en reizen, klinkt als een fantastische combi! Of toch niet? Heb je wel eens gehoord van een ATA-carnet? Wat doe je als je dat éne kabeltje bent vergeten of wie moet je bellen als een crewlid zijn arm breekt? Er komt een hoop bij kijken als je wilt gaan filmen in het buitenland, in dit artikel helpen we je op weg!

  1. Planning
  2. Wetgeving
  3. Verzekering
  4. Apparatuur
  5. Genieten

1: Planning
Dit is hét belangrijkste bij filmen in het buitenland. Hoe leuk het ook lijkt om gewoon zonder plan te gaan reizen en filmen, dit werkt niet. Fair enough, wij hebben het zelf ook wel eens gedaan, zonder uitgebreid plan naar Frankrijk en filmen, het is hartstikke leuk (en zwaar) maar niet efficient. Hierbij geldt ook, hoe groter de crew, hoe minder leuk dit voor iedereen is :).

  1. Shotlist
    Te beginnen bij de basis, je gaat niet zo maar naar het buitenland omdat het leuk is, maar om de juiste beelden te maken. Wat wil je precies vastleggen? Het is handig om vooraf een duidelijk draaiboek te maken met wat er moet worden gefilmd, zo weet je zeker dat je thuiskomt met al het nodig beeldmateriaal.
  2. Draaiboek
    Zodra je weet welke beelden er nodig zijn, kun je een planning maken. Vaak zijn de reis en het verblijf duur, tijd is daarom geld. Zorg ervoor dat de tijd zo efficient mogelijk is ingedeeld (niet te volgepland, maar goed verdeeld). Ook is het van belang dat je let op welke lichtval je op welk moment kunt verwachten, als je een zonsondergang wilt filmen op een bepaalde plek moet je er wel voor zorgen dat je op tijd op die locatie bent!
  3. Locaties
    Over locaties gesproken, dit is natuurlijk waarvoor je naar het buitenland gaat! Je kunt van te voren al veel locaties ‘scouten’ door te kijken op Google Maps en Google Earth. Zo kun je al een lijst met opties maken waar je heengaat, natuurlijk weet je pas als je daar bent wat er wel/niet beschikbaar is, soms is een locatie net verbouwd, is er lokaal feest of zijn er lokale regels (hierover later meer). Mocht je genoeg tijd hebben, is het een goed idee om één dag uit te trekken voor locatie scouting. Je kunt dan samen met de regisseur alvast alle locaties en shots vaststellen voor de hele crew op locatie aanwezig hoeft te zijn.
  4. Eten
    Klinkt makkelijk, maar kan tijdens een reis een behoorlijke uitdaging zijn; de catering. We hebben het in een andere blogpost over hoe je de productie van een video kunt aanpakken, al verteld; mensen die honger hebben gaan fouten maken én zijn niet leuk om mee te werken. Zorg er daarom voor dat er simpelweg tijd en geld gereserveerd wordt voor de catering. Je kunt beter een half uur pauze hebben en met een gemotiveerde en energieke crew werken, dan doorgaan tot het gaatje. De kans dat er dan (dure) fouten worden gemaakt is groot!
  5. Slapen
    Hetzelfde geldt voor een goede nachtrust. Een uitgeruste crew is écht belangrijk. Natuurlijk kan het zijn als je een korte trip maakt, dat je je tijd 100% wilt benutten, doen wij ook wel eens. Toch is het goed om wel tijd in te plannen voor rust momenten, dat is ook voor jezelf het lekkerste werken!

Opnames op een strand in Frankrijk voor May Hollerman

Wij waren in Spanje op het strand aan het filmen, tot wij ineens door de politie werden aangesproken.

2: Wetgeving
Niet het leukste onderdeel, wel erg belangrijk. Lees je vooraf in over de wetgeving in het land/gebied waar je heengaat, dit kan veel problemen voorkomen!

  1. ATA-Carnet
    Een ATA-carnet is een internationaal document wat belangrijk is wanneer je door de douane gaat. Het voorkomt dat je invoerrechten moet betalen voor de apparatuur die je meeneemt. Het document is bij de Kamer van Koophandel aan te vragen. Let op, dit kan wel kostbaar zijn (+ €200), maar ook handig om problemen bij de grens te voorkomen. Mocht je geen ATA-carnet willen/kunnen aanvragen, zorg er dan in ieder geval voor dat je de oorspronkelijke aankoop bewijzen en je KVK uittreksel beschikbaar hebt, zodat je gemakkelijk kunt bewijzen dat je voor werk met je eigen apparatuur aan het reizen bent.
  2. Lokale wetgeving
    Ieder land is anders en wat in Nederland ‘logisch’ kan zijn (zoals filmen in het openbaar), kan in het buitenland illegaal zijn. Het is belangrijk om op z’n minst op de hoogte te zijn van de lokale wetgeving, zodat je hier op kunt anticiperen. Zo hebben veel landen bijvoorbeeld hun eigen drone-wetgeving en kun je dus niet overal zo maar vliegen. Mooi verhaal; wij waren in Spanje op het strand aan het filmen voor een clip van Nienke Jansz, tot wij ineens door de politie werden aangesproken; we waren aan het werk zonder mondkapje. Nu bleek dat de regel was dat dit op het strand niet verplicht was, maar tijdens het werk wél voor de crew. Nu konden wij ons snel aanpassen, maar voor hetzelfde geld wordt je op een locatie weggestuurd en kun je de scene weggooien.

Mondkapjes op het strand, voor de lokale wetgeving (Met Lisa de Bye van LAB filmproductions)

3: Verzekering
Hier denk je vaak pas aan, als het te laat is. Let erop dat je verzekeringen in orde zijn! Zowel je reis-, bedrijfsaansprakelijkheid-, en equipment verzekering. Soms moet je deze dekking aanpassen van Nederland-, naar Europa- of Werelddekking.

4: Apparatuur
Het was al even bij de planning aangestipt, maar werken met apparatuur in het buitenland moet je goed voorbereiden. Het hangt natuurlijk erg af van het soort shoot, reis je met een paar vrienden of werkt een een hele crew aan de productie mee? Mocht je, net zoals wij, vaak werken in een klein team van 2-3 mensen. Let er dan op dat de apparatuur gemakkelijk te vervoeren is. In Nederland is onze apparatuur vaak verpakt in grote zware koffers, maar in het buitenland werken we met een minimale bepakking.

Een aantal dingen is belangrijk om op te letten:

  1. Inhuur van apparatuur kan lastig zijn.
    Wanneer je geen lokale kennis hebt, kan het inhuren van apparatuur lastig zijn. Er kunnen hoge borgsommen worden gerekend en de tijd die je nodig hebt om de apparatuur op te halen en in te stellen is vaak kostbaar. Maak daarom een goede overweging wanneer je kiest voor het inhuren van apparatuur.
  2. Zorg voor back-up, en een back-up voor de back-up
    En het liefst daar nog een back-up van. Als je net dat éne kabeltje mist, van je reader bijvoorbeeld, kan het heel vervelend uitpakken. Zorg daarom ervoor dat je van alle belangrijke kabels een back-up mee hebt.
  3. Apparatuur kan anders werken
    Dit klinkt raar, klopt. Maar het is wel zo! Door de warmte of kou kunnen accu’s sneller leeg gaan. Let er dus op dat je voldoende bij je hebt, want even heen-en-weer gaan zit er vaak niet bij.

5: Genieten
Niet vergeten hé! Het feit dat je mag reizen voor je werk is toch fantastisch? Neem, als dat kan, even je moment en geniet van de prachtige omgeving!

Tijdens opnames in Malaga, Spanje. 

Heb je nog vragen / opmerkingen of wil je een keer met ons samen werken? Neem dan nu contact op:

Contact