fbpx

Over één week ga jij een video opnemen. Alles mensen, props en locaties zijn geregeld, Hoe ga je er voor zorgen dat dit allemaal in goede banen geleid wordt. Een goede planning is van levensbelang voor het laten slagen van jouw opnames. In dit artikel leggen wij heel kort de belangrijkste dingen uit waar je over na moet denken, 

Om een goede planning te maken kan je het beste terug rekenen. Stel je moet om uiterlijk 18:00 klaar zijn met de draaidag. Zorg ervoor dat je weet hoelang je nodig hebt om alles op te nemen. Als dat 8 uur is en nog een half uur lunchpauze moet je dus om 09:30 beginnen met draaien. Wat moet er gebeuren dat je om 9:30 kan beginnen. Hoelang is de cast bezig met kleding en make-up en hoeveel tijd is er nodig voor deze departementen om hun werkplek in te richten? Is er veel tijd nodig om de eerste lichtopstelling te bouwen? Heeft iedereen vervoer om op set te komen of moeten er mensen met elkaar meerijden en hoeveel tijd is hiervoor nodig. Al dit soort vragen moet je over nadenken. Als je al deze tijden weet kan je terugrekenen en op papier zetten wie hoe laat waar moet zijn en wat moet doen om op tijd te kunnen beginnen. 

De draaiplanning zelf is weer een hele andere uitdaging. Vaak is het, het efficiëntst om per lichtopstelling te werken. Bepaal dus welke scènes jij allemaal kan draaien in één lichtopstelling en probeer je planning zo in elkaar te zetten dat je niet onnodig veel hoeft om te bouwen. Het kan echter zijn dat je een acteur maar voor twee scènes nodig hebt. En misschien wil je die graag achter elkaar plannen om zo die acteur geen hele dag te hoeven betalen. Misschien dat het dan toch handiger is om een extra keer een setting om te bouwen. Dit zijn afwegingen die jij als maker over na zal moeten denken. Zorg er in ieder geval voor dat je weet hoelang het duurt om een scène op te nemen en hoelang het duurt om elke lichtopstelling en locatie klaar te maken. Hoe meer informatie je hebt over je draaidag hoe lastiger je puzzel gaat worden maar ook hoe soepeler het draaien zelf zal verlopen.