fbpx

Jij hebt (samen met je klant) een geweldig idee voor een video. Nu moet dit nog geproduceerd worden. Dit is in onze optiek het belangrijkste stuk van de hele productie. Alles staat of valt bij een goede voorbereiding. 

Bij het produceren is het budget enorm belangrijk. Heb je een groot budget, dan mag je jezelf gelukkig prijzen en los gaan. Echter zal de gemiddelde maker over het algemeen met erg weinig geld tot zijn of haar beschikking hebben.

Het is daarom handig om te weten waar je, je geld het beste aan uit kan geven. Dat is in de meeste gevallen in de volgende volgorde:

  1. gear
  2. catering
  3. cast&crew
  4. props
  5. locaties

Zonder de juiste camera, lampen en lenzen kan je niet filmen. Zorg ervoor dat je weet wat je nodig hebt en dat je toegang hebt tot deze spullen. Zorg er wel voor dat je niet teveel geld uitgeeft. Als jij al je geld uitgeeft aan een Hollywood camera terwijl je met een simpele DSLR ook je doel kan bereiken is dat natuurlijk zonde.  

Catering is niet te onderschatten op een set. Mensen die honger hebben gaan fouten maken, worden geïrriteerd en gaan dingen afraffelen. Als jij een cast en crew hebt die gratis voor je werkt maar goed gevoed is zullen ze eerder nog een keer voor je werken dan dat je ze betaald maar geen eten geeft. 

Mensen die honger hebben gaan fouten maken, worden geïrriteerd en gaan dingen afraffelen.

Goede mensen zijn van groot belang voor een filmset. Waarom deze echter toch op drie staat is omdat je ook voor weinig geld een crew bij elkaar kan verzamelen. Vrienden in je netwerk, mensen die beginnen en ervaring nodig hebben, misschien heb jij een keer iemand gratis geholpen en heb je nog goodwill over. Als je het geld hebt echter. Betaal je mensen altijd. Makers kunnen natuurlijk geen boodschappen doen van ervaring alleen. En als je goede ervaren mensen wil zal je gewoon het dagtarief moeten betalen.

Props is een lastige. Door heel creatief te zijn kan een goede producent heel veel props gratis of voor heel weinig budget regelen. Daarom staat deze bij Eyepictures over het algemeen op vier. Toch kan je altijd bepalen om toch een bepaalde prop aan te schaffen voordat je andere kosten gaat dekken. Als je bijvoorbeeld echt een helikopter nodig hebt om jouw video te kunnen maken is het lastig om dit gratis te regelen. Kijk eerst of je met een creatieve oplossing hetzelfde effect kan bereiken. Kan dat niet, wees dan niet bang om budget uit te geven aan essentiële props. 

Als laatste komen pas de locaties. In de ervaring die wij vanuit Eyepictures hebben zijn locaties met goed zoeken en veel bellen vaak gratis te regelen. Het huis van een vriend, je oude basisschool, je sportclub of gewoon op straat. En met de juiste aankleding kan een kale ruimte misschien wel omgetoverd worden tot jouw droomlocatie. Mocht er nog veel werk aan een locatie moeten gebeuren is het handig om je af te vragen of dat het waard is. Als je 500 euro uit moet geven om een locatie om te bouwen kan je misschien beter 250 euro uitgeven aan de juiste locatie. Wil je weten wat onze werkwijze is?